3.1. Tietovarantojen hallinnan nykytila

Järjestelmiin saatetaan tehdä tiedon päivityksiä hieman eri tavalla, käsittelyprosessit saattavat erota toisistaan ja työntekijät kirjaavat tietoja mahdollisesti eri tavoilla. Mm. näistä syistä datan oikeellisuus ja eheys voivat kärsiä, mikä vaikuttaa datan laatuun.

Datan laatu muodostuu ongelmalliseksi, kun tietovarantoja pyritään hyödyntämään yhdistämällä niitä toisiinsa tarkoituksena tehdä raportteja, analyyseja tai mallinnusta. Yhdistäminen on usein vaikeaa tai jopa mahdotonta, mikäli tietoa yhdistävät tunnisteet, yhteiset käsitteet tai tietomallit puuttuvat. Yhdistämisen vaikeus voi johtua myös datan huonosta yhteentoimivuudesta, kuten erilaisesta tavasta käsittää ja käsitellä tietoa.

Kun datan laatuun panostetaan nykyistä enemmän, datan toissijainen käyttö saadaan lisääntymään tulevaisuudessa merkittävästi. Datan hyödyntämisen tulisi olla sujuvaa ja sen avulla tehostetaan tiedon avulla johtamista. Tiedontuotannon turhat toisteisuudet ja ylimääräiset vaiheet poistetaan mahdollistamalla yhteisen tietopohjan käyttö. Samalla edesautetaan mm. tilastointia, tutkimuksen, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan, päätöksenteon, viranomaisohjauksen ja -valvonnan sekä lukuisten selvitysten, suunnittelutehtävien ja ennusteiden tarvitseman tietopohjan laatua.

Luonnos