3.3. FAIR - tietovarantojen kaupunkiyhteinen hallintamalli

Kaupungin tietovarantoja käsitellään EU-komission Horizon 2020 -ohjelman FAIR-mallin mukaisesti. Malli määrittelee alla esitellyt periaatteet reiluun ja tehokkaaseen datan hyödyntämiseen organisaatiossa. Näiden teknisempien periaatteiden lisäksi osiossa 2.3. listataan muita rajaresursseja, jotka tukevat ja kiihdyttävät datan hyödyntämistä.

Löydettävissä (Findable) Datan käyttäjä löytää helposti tarvitsemansa tiedon. Datan löytämistä varten käytössä on datakatalogi, erityinen hakupalvelu, joka sisältää tietoa tiedosta eli metatietoa. Metatieto sisältää datan löydettävyyden ja hyödyntämisen kannalta oleelliset tiedot, kuten mistä data löytyy, pysyvän tunnuksen dataan, sekä tietoa datan sisällöstä ja mahdolliset rajoitteet datan hyödyntämisessä.

Saavutettava (Accessible) Data tai sen metatieto on noudettavissa tunnisteen avulla standardia yhteyskäytäntöä noudattaen. Yhteyskäytäntö on avoin, maksuton ja yleisesti käyttöön otettavissa ja se tukee tunnistautumista ja valtuuttamista, kun se on tarpeen.

Yhteentoimivaa (Interoperable) Kun datassa käytetään yhteisesti sovittuja tunnisteita, käsitteitä ja ontologioita, datan yhdistettävyys muiden datojen kanssa helpottuu. Tiedon yhteentoimivuuden parantamiseksi siirrytään käyttämään kansallisia käsitemääreitä sitä mukaa, kun määritteet valmistuvat. Datan yhteentoimivuutta tavoitellaan kaupungin sisäisen yhteentoimivuuden lisäksi myös kaupungin ulkopuolisten toimijoiden kanssa, kansallisella tasolla ja mahdollisesti myös EU-tasolla.

• Uudelleenkäytettävissä (Reusable) Investointi datan hyödyntämiseen tehdään ajatellen datan uudelleenkäytettävyyttä, ei vain ensimmäistä käyttötarkoitusta. Data on uudelleenkäytettävää, kun datasisältö sisältää runsaasti tarkkoja ja hyödyllisiä attribuutteja, datan käyttöoikeuksissa on otettu huomioon monikäyttöisyys, selkeä käyttölisenssi on saatavilla ja data on aina yhdistettävissä alkuperäänsä.

Kuva 3. Tietovarantojen hallintamalli FAIR.

Datastrategia_Kuva_3.jpg

Luonnos