Luotettavan tiedon hyödyntäminen yhteiskunnassa vaatii laajoja avoimia tietoaineistoja sekä ketteriä sovelluksia niiden käyttöön. Avoimen datan hyödyntämistä nostetaan esiin uuden Datamenestyjät-kilpailun avulla. Kilpailulla halutaan parantaa tiedon hyödyntämistä ja datalukutaitoa sekä edistää faktapohjaisen päätöksenteon edellytyksiä yhteiskunnassa. Lisäksi tavoitteena on tuoda esiin tiedon käyttöön liittyviä käytännön toteutuksia.

Kilpailuun voivat osallistua esimerkiksi informaation tuottajat ja julkaisijat sekä sellaiset palveluntarjoajat, joille tieto on olennainen osa palvelukokemusta. Osallistua voivat myös tietoaineistoja sisäisissä prosesseissaan hyödyntävät organisaatiot sekä yksittäiset henkilöt, jotka hyödyntävät data-aineistoja innovatiivisella tavalla.

Kilpailutyö voi olla esimerkiksi palvelu tai tietotuote, kaupallinen tuote, julkishyödyke tai yksittäisen tutkijan innovaatio tiedon hyödyntämisestä. Tärkeää on, että siinä hyödynnetään Tilastokeskuksen tarjoamia avoimia tietoaineistoja.

Kilpailutöiden arvioinnissa painotetaan laadukasta ja käyttäjäystävällistä toteutusta sekä innovatiivisuutta. Lisäksi arvioidaan sitä, millä tavoin toteutus ratkaisee loppukäyttäjän todellisen ongelman, miten datan visualisointi on otettu huomioon, kuinka aktiivisessa käytössä kyseinen toteutus on sekä miten se edistää tilastojen luku- ja käyttötaitoja ja tukee tilastojen roolia yhteiskunnassa.

Kilpailun järjestävät yhteistyössä Tilastokeskus ja BearingPoint. Helsingin kaupunki on mukana kilpailun tuomaristossa.

Kilpailuun voi ilmoittautua 20.8.2021 saakka Tilastokeskuksen verkkosivuilla osoitteessa www.tilastokeskus.fi/datamenestyjat. Kilpailun tulokset julkistetaan 29.9. ja voittaja palkitaan Vuoden Datamenestyjä 2021 -tittelillä.