Helsingin kaupunki on ottanut käyttöön sähköisissä asiointipalveluissa yritysasiakkaiden suomi.fi-valtuutuksen kesällä 2020. Muutos on koskenut kaikkea asiointia asiointi.hel.fi-sivustolla. Vuoden 2020 loppuun asti kestävällä siirtymäajalla on ollut mahdollisuus käyttää suomi.fi-valtuutuksen rinnalla Katso-tunnistusta, mutta Katso-tunnistuksen käyttö päättyy kaupungin sähköisessä asioinnissa kokonaan 31.12.2020.

Mikäli et ole yrityksenä tai yhteisönä vielä ottanut käyttöön Suomi.fi-valtuuksia, kannattaa asia hoitaa kuntoon pikaisesti. Siten asiointi kaupungin kanssa sujuu myös Katso-palvelun päättymisen jälkeen. Suomi.fi-valtuutuspalvelun avulla yritys voi Helsingin sähköisessä asiointipalvelussa valtuuttaa myös työntekijöitään asioimaan yrityksen puolesta.

Katso-palvelunvaltuudet tulee määritellä uudestaan Suomi.fi-palvelussa

Vuodenvaihteen 2020/2021 jälkeen Katso-tunnisteella ei ole enää mahdollista tunnistautua asiointi.hel.fi-sivuille eivätkä Katso-palvelussa olevat roolit ja valtuudet ole enää voimassa. Katso-palvelussa nyt olevat valtuudet eivät myöskään siirry uuteen palveluun, vaan ne tulee luoda Suomi.fi-valtuuksiin.

Suomi.fi-asiointipalveluihin kirjaudutaan jatkossa vahvoilla henkilökohtaisilla tunnistusvälineillä kuten verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella, poliisin myöntämällä henkilökortilla tai Digi- ja väestötietoviraston myöntämällä toimikortilla. Erillisiä tunnuksia Suomi.fi-valtuuksien käyttäjä ei tarvitse.

Helsingin sähköinenasiointi sisältää jo noin 60 eri palvelua

Helsingin kaupungin sähköisessä asioinnissa on noin 60 erilaista palvelua kaupungin eri toimialoilta. Suurin osa palveluista on sosiaali- ja terveystoimialalta, mutta sähköisen asioinnin alla on myös muun muassa vuokra-asuntoja, pysäköintiä, päiväkoteja ja erilaisia kaupungin avustuksia koskevia palveluja. Helsingin kaupungin sähköiseen asiointiin on rekisteröitynyt yli 4000 yritysasiakasta ja melkein puoli miljoonaa henkilöasiakasta.

Helsingin kaupungilla on toistaiseksi käytössä suomi.fi-valtuutukset vain yrityksen puolesta asiointiin. Sähköinen valtakirja luodaan palvelussa ja valtuudet tallentuvat tietoturvalliseen kansalliseen valtuusrekisteriin.

Suomi.fi-palvelussa annetuille valtuuksille määritellään aina voimassaoloaika, joka on pisimmillään 25 vuotta. Aiemmin annetun valtuuden voi myös mitätöidä ennen voimassaoloajan päättymistä. Tulevaisuudessa sähköistä valtuuttamista voidaan hyödyntää yhä useammassa palvelussa sitä mukaa, kun Suomi.fi-valtuuksia otetaan laajemmin käyttöön. Niin sanottuja avoimia valtakirjoja Suomi.fi-palvelussa ei voi luoda.

Suomi.fi-verkkopalvelua ja -valtuuksia ylläpitää Digi- ja väestötietovirasto.

Näin luot sähköisen valtuuden Helsinginkaupungin asioinnissa Suomi.fi-verkkopalvelussa:

  1. Kirjaudu Suomi.fi-verkkopalveluun pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla osoitteessa www.suomi.fi/
  2. Siirry kohtaan ”Valtuudet” ja valitse ylävalikosta ”Yrityksen puolesta asiointi”.
  3. Valitse ”Luo uusi” ja ”Anna valtuus”.
  4. Syötä sen henkilön etunimi, sukunimi ja henkilötunnus, jolle haluat myöntää valtuuden.
  5. Valitse valtuuden voimassaoloaika.
  6. Valitse valtuuden sisältö.
  7. Vahvista valtuus.

Apua ja lisätietoja:

Lisätietoja suomi.fi valtuuksista: Mikä on Suomi.fi-valtuutus? 
Lisätietoja suomi.fi tunnistuksesta: Mikä on Suomi.fi-tunnistus?

Sähköinen asiointi: https://asiointi.hel.fi.

Tästä linkistä löydät ohjevideoita Valtuudet-palvelun käyttöön.

Tarvitsetko apua Helsingin kaupungin sähköisen asioinnin käytössä? Soita Helsingin kaupungin sähköisen asioinnin tukeen. Puh. 09 310 88800.