Hellettä pukkaa ja kaipaisit viilennystä? Houkutteleeko pulahdus järveen tai mereen? Yli 20 Helsingissä ja muualla pääkaupunkiseudulla sijaitsevalla uimarannalla mitataan automaattisesti uimaveden lämpötilaa. Veden ajantasaisen lämpötilan voi kätevästi tarkastaa uiras.fvh.io- ja Uimarannat-verkkopalveluista jo kotisohvalla ennen rannalle lähtöä. Verkkopalvelujen lisäksi tieto veden lämpötiloista uimarannoilla on jaossa maksuttomana ja avoimena datana eli kenen tahansa vapaasti käytettävissä.

Aikaisemmin uimavalvojien työpäivät alkoivat veden lämpötilan mittaamisella perinteisin keinoin ja tuloksen syöttämisellä manuaalisesti ulkoliikunta.fi-palveluun. Kesällä 2020 Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium Helsinki ja Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala käynnistivät kokeilun, jossa rantavesiin asennettiin veden lämpötilaa mittaavia sensoreita.

”Pienellä rahalla ja vaivalla syntyi toimiva ja suosittu palvelu”, kertoo palvelun rakentaja, Forum Virium Helsingin erikoisasiantuntija Aapo Rista.


Edulliset sensorit ovat toistaiseksi suoriutuneet uimaveden lämpötilan mittauksesta niin kesä- kuin talvikaudella. Sensorikokeilu alkoi kahdeksasta helsinkiläisestä uimarannasta, mutta sitä on nyt laajennettu yli 20 kohteeseen. Sensoreita on mm. Hietaniemen, Rastilan, Pikkukosken ja Marjaniemen uimarannoilla sekä Kalasatamassa ja Lauttasaaressa. Muissa kaupungeissa uimaveden lämpötilaa mitataan Espoossa Hanikan uimarannalla ja Kattilajärvellä Nuuksiossa sekä Vantaalla Kuusijärvellä ja Vetokankaalla.

Veden lämpötilaa mittaavia sensoreita ei ole vielä joka rannalla, joten veden lämpötilan perinteinen mittaaminen jatkuu edelleen. Muiden virallisten uimarantojen veden lämpötilan näkee kesäkaudella ulkoliikunta.fi-palvelusta, jonka sisältö on niin ikään avointa dataa. Palvelusta voi tarkistaa myös uimarannan kunnon ja sinilevätilanteen. Kymmenien muidenkin pääkaupunkiseudun uimapaikkojen sinilevätilannetta seurataan kesän mittaan ja tieto mahdollisista levähavainnoista lisätään palveluun.

Mikä on pääkaupunkiseudun avoimen datan palvelu?

Kauniainen, Espoo, Vantaa ja Helsinki jakavat julkista dataansa maksuttomasti kaikkien käyttöön avoimena datana Helsinki Region Infoshare -palvelun (hri.fi) kautta. Sivustolta löytyy mm. tilastoja, tuoreita ja historiallisia ilmakuvia sekä karttoja. Dataa on tarjolla esimerkiksi väestöstä, rakennetusta ympäristöstä sekä liikenteestä ja matkailusta.

Uimavesien lämpötilat netissä

Kuva Rastilan uimarannalta: Paavo Jantunen
Kuva sensorista: Aapo Rista