Helsingin visiona on olla maailman toimivin ja parhaiten digitalisaatiota hyödyntävä kaupunki. Digitalisointi itsessään ei tosin ole tavoite, vaan teknologioiden älykäs käyttö mahdollistaa parempien palvelujen tarjoamisen kuntalaisille. Tavoitteena on, että palvelujen digitalisaatio helpottaa helsinkiläisten arkea. Samalla kun palveluja kehitetään, tulee pitää huolta siitä, että kaupungin palvelujen taustalla hallinnoimaa dataa käytetään oikein.

Kaupungilla on eri järjestelmissä runsaasti tietoa asukkaistaan. Tätä tietomassaa on mahdollista hyödyntää palvelukehityksessä, kunhan se tehdään niin, että kaupunkilainen tietää, mihin datansa luovuttaa. MyData--periaate tarkoittaa kaupungilla sitä, että helsinkiläisillä tulee olla mahdollisuus hallita kaupungin heistä keräämään tietoja ja luvittaa sen käyttöä kaupungin eri palveluissa. Samalla kaupunkilaisilla tulee olla niin halutessaan mahdollisuus myös estää tietojensa käyttö. Helsingin kaupunki sitoutuukin kaupunkilaisdataa käyttäessään siihen, että data on suojattua ja sen hallinta säilyy asukkailla itsellään.

MyData-seminaari tuokaupungin ja yritykset yhteiseen keskusteluun datan käytöstä

Helsingin kaupunki järjestää keskiviikkona 5.2. klo 8.15-11.45 MyData-aiheisen seminaarin, jossa keskustellaan siitä, miksi MyData on kaupungeille niin tärkeää ja kuinka ihmisten dataa julkishallinnossa ja yrityksissä käytetään sekä mitä rajoitteita siihen liittyy. Seminaari on englanninkielinen.

”Helsinki sitoutui jo vuonna 2017 edistämään MyData-periaatetta palvelujensa uudistamisessa, joten on luontevaa että MyData on keskeisessä roolissa myös kaupungin digitalisaatio-ohjelmassa. Olemme nyt rakentamassa kaupungille kykyä toimia MyData-operaattorina. Siksi nyt on oikea aika pohtia yhdessä muiden asiasta kiinnostuneiden kanssa, mitä se käytännössä tarkoittaa, mitä hyötyä siitä on - ja miten voimme parhaiten asiaa yhdessä edistää.” kertoo Helsingin digitalisaatio-ohjelman kaupunkilaispalveluiden hankekokonaisuudesta vastaava Jussi Vehviläinen.

Tervetuloakuuntelemaan ja keskustelemaan datan hallinnasta

Seminaarissa halutaan määritellä kaupunkien roolia osana MyData-operaattoriverkkoa sekä ymmärtää MyData-periaatteiden ja EU:n tietosuoja-asetuksen eli GDPR-asetuksen vaikutuksia datan hallintaan. Lisäksi halutaan lisätä ymmärrystä henkilötietojen eettisestä käytöstä sekä lainsäädännöllisistä ja juridisista kysymyksistä. Tavoitteena on myös keskustella tavoista lähteä toteuttamaan MyData-mallia kaupungissa konkreettisella tasolla.

Seminaarin ohjelmaon:

8.15.-8.45 Ilmoittautuminen, kahvia ja aamupalaa

8.45-10.00Puheenvuoroja

  • Avaussanat
  • Why MyData is important for the Cityof Helsinki. Helsingin kaupungin digitalisaatiojohtaja Mikko Rusama
  • MyData (in the cities): ahuman-centric model for empowering citizens with personal data. MyData Globalin toiminnanjohtaja Teemu Ropponen
  • I do.. do I? Obtaining valid consentunder the GDPR. Helsingin kaupungin tietosuojalakimies Pilvi Karhula

10.00-10.15 Tauko

10.15-11.45 Puheenvuoroja

  • MyData and Human centric servicesempower people! Vastuu Groupin varatoimitusjohtaja Mika Huhtamäki
  • Posti andMyData, Posti Oyj:n MyData-tuoteomistaja Teemu Mankinen
  • The role of data operators in thedigital transformation journey. Igrant.io:n toimitusjohtaja Lotta Lundin
  • MyData and the City of Helsinki. Helsingin kaupungin ICT-arkkitehti Mika Leivo

Seminaari järjestetään Helsingin kaupungintalon tapahtumatorilla osoitteessa Pohjoisesplanadi 11-13 ja se on avoin kaikille kiinnostuneille. Tilaisuutta ei striimata.

Tervetuloa mukaan!