Uudenlaisia työtehtäviä syntyy kovalla tahdilla, kun työelämä digitalisoituu. Koodareista on huutava pula, yritykset tarvitsevat apua digitaalisessa viestinnässä ja peliala jatkaa kasvuaan.

Helsingin kaupungin Digitalents Helsinki -yhteisö auttaa nuoria kiinni työelämään neljällä digitalisaatioon nojaavalla alalla. Kaupungin ja Stadin ammattiopiston hanke tarjoaa nuorille työelämätaitoja neljällä eri linjalla: ohjelmoinnissa, ict-tekniikassa, pelialalla ja mainonnassa.

– Työllistämme tällä hetkellä määräaikaisesti 22 TE-toimiston palkkatukeen oikeutettua nuorta. Lisäksi meillä käy noin 30 vapaaehtoista nuorta, jotka ovat mukana vapaa-ajan harrastustoiminnassa ja kursseilla, kertoo Digitalents Helsingin projektijohtaja Vesa Jaakola.

Digitalents Helsinki aloitti toimintansa huhtikuussa, ja on sen jälkeen tehnyt lukuisia projekteja ja asiakastöitä. Mainoslinjan tekijöille työtarjouksia on sadellut niin paljon, että yhteisön työntekijöiden rinnalle on täytynyt palkata freelancereita.

– Pyrimme tekemään ammattimaista jälkeä ja toimimaan kuin mikä tahansa mainostoimisto, sanoo Digitalents-mainostoimiston vetäjä Karoliina Leisti.

Kuva: Digitalentsin projektijohtaja Vesa Jaakola esittelee InMoov-robottia, jota nuoret ovat työstäneet Futuricen kanssa. Vilja Pursiainen / Kaskas Media

Kokeilukulttuuria edistämässä – ja robotisaatiota

Digitalents Helsinki toteuttaa omalta osaltaan Helsingin uutta brändiä. Brändin tavoitteena on, että vuonna 2020 Helsinki olisi vaikuttavien ihmisten, tekojen ja kohtaamisten kaupunki.

– Toteutamme etenkin brändistrategian kokeilukulttuuria. Tällaisen uuden toimintamuodon kautta voi syntyä hienoja asioita, Jaakola sanoo.

Hienoja asioita on syntynyt jo nyt. Digitalents Helsingin nuoret työntekijät ovat muun muassa toteuttaneet lukuisia kampanjoita Helsingin kaupungille sekä useille yritysasiakkaille.

Karoliina Leisti tarkkailee Sauli Iiskolan työskentelyä. Kuva: Vilja Pursiainen / Kaskas Media

Karoliina Leisti tarkkailee Sauli Iiskolan työskentelyä. Kuva: Vilja Pursiainen / Kaskas Media

– Olemme olleet mukana esimerkiksi Juhlaviikoilla, Design Weekillä ja nuorisopalveluiden kehittämisessä. Tällä hetkellä työstämme animaatiota kaupungin tarjoamista kesäaktiviteeteista, Leisti listaa.

Yksi nuorten yhteisistä taidonnäytteistä on teknologiayritys Futuricen kanssa työstetty avoimen lähdekoodin InMoov-robotti.

–Siinä kaikki linjamme ovat päässeet tekemään yhteistyötä. Mainospuolella teemme robotiikasta oppimateriaalia ja ict-linjan tekijät pääsivät rakentamaan robottia, Leisti kertoo.

Motivoituneet nuoret luovat digitaalista Helsinkiä

Digitalents Helsinki vastaa samanaikaisesti moniin eri tarpeisiin. Se auttaa nuoria eteenpäin työelämässä, sillä esimerkiksi ohjelmointialalla nuorilta työntekijöiltä vaaditaan työkokemusta. Ensimmäisiä työkokemuksia voi kuitenkin olla vaikeaa saada. Osaaville ja kokeneille työntekijöille töitä on tarjolla, joten yhteisö vastaa myös yritysten työvoimapulaan.

– Keskiössä on nuorten osaamisen kehittäminen. He oppivat oman erikoisalansa lisäksi elintärkeitä yhteistyötaitoja. Yritämme myös auttaa nuoria etsimään Digitalentsin jälkeen työpaikkaa, Jaakola kertoo.

Digitalents Helsingillä on rahoitus vielä vuodeksi 2018. Sitä seuraavat suunnitelmat ovat tällä hetkellä auki, mutta sekä Jaakola että Leisti toivovat toiminnan jatkuvan.

– Nuoret tekevät täällä töitä hyvällä asenteella ja ovat motivoituneita oppimaan, Leisti sanoo.

– Nyt tulokset ovat olleet todella hyviä. Olemme tehneet paljon yhteistyötä kaupungin kanssa ja onnistuneet luomaan digitaalista Helsinkiä. On myös hienoa, miten moni nuori on työllistynyt meiltä lähtiessään, Jaakola jatkaa.


Herättikö teksti ajatuksia? Keskustele Twitterissä #digihelsinki!