Kokeilu

Helsingin tekoälykokeilut

Helsingin kaupunki etsii sisäisiä innovaatioita uudessa Kokeilukiihdyttämössään. Kiihdyttämö avattiin kampanjalla, jossa kaupungin työntekijät pääsivät ideoimaan ja toteuttamaan nopeita, tekoälyä hyödyntäviä kokeiluja. Vuoden 2020 keväällä kaupunki kokeili tekoälyn hyödyntämistä seuraavissa palveluissa:

  • suojateiden tunnistus ilmakuvista
  • kaupungin saaman avoimen palautteen tekstianalyysi ja luokittelu
  • kaupungin toimipisteissä asiakkailta saatujen pikapalautteiden analyysi
  • kulttuurin ja vapaa-ajan palvelujen älykäs suosittelija Löytö
  • kaupungin tapahtumatietojen tekoälypohjainen asiasanoitus
  • tekstianalytiikan hyödyntäminen kaupunkistrategiassa viestimisessä
  • pelastuslaitoksen koneavusteinen palotarkastusten kohdentamisohjelma

Tärkeä kriteeri kokeiluille oli, että niistä kertyneet opit dokumentoitiin ja jaettiin koko organisaation käyttöön. Näin seuraavat tekoälykehittäjät voivat paremmin välttää haasteellisimmat paikat muun muassa hankinnoissa ja tietosuojakysymyksissä, joihin ensimmäiset kokeilijat joutuivat törmäämään.

Kokeilukiihdyttämön avulla Helsinki pyrkii jalostamaan uusia ideoita ja tukemaan digitalisaatiota hyödyntävää kokeilutoimintaa kaupungin organisaation sisällä. Tavoite on myös oppia kokeiluista ja laajentaa niitä koko kaupungin käyttöön.

Kokeilukiihdyttämötoiminnassa kaupungin kumppaneina ovat olleet myös useat yritykset niin kokeilujen suunnittelussa kuin toteuttamisessakin. Kaupungin toinen tekoälykokeilujen ja ohjelmistorobotiikan kampanja alkaa Kokeilukiihdyttämössä toukokuussa 2020. Kokeilut saavat rahoituksen Helsingin kaupungin digitalisaatio-ohjelmasta.

Tutustu Kokeilukiihdyttämön kevään 2020 tekoalykokeilujen oppeihin (pdf)

Kooste kokeilukiihdyttämön ensimmäisestä kampanjasta (pdf)